Waarom lopen we eigenlijk voor Lyme? Wat maakt het hebben van Lyme zo prijzig?

Lyme is een ingewikkelde ziekte. De Lyme-bacterie is een meester in verstoppertje spelen, en voor je het weet zit het overal. De testen die gebruikt worden om Lyme te diagnostiseren zijn maar gedeeltelijk betrouwbaar, waardoor de diagnose regelmatig gemist wordt.

De Lyme-kennis van artsen is beperkt, zeker als het gaat over chronisch Lyme/late stage Lyme/onbehandeld Lyme of hoe het dan ook genoemd wordt. Er is geen éénduidig behandelprotocol, omdat iedere patiënt andere bijkomende infecties (co-infecties) of onderliggende problemen heeft. Lyme & Co zorgen voor een enorme lijst aan klachten. Diagnoses als ALS, MS, CVS, ME, Parkinson, fibromyalgie zijn enkele voorbeelden van diagnoses die ook Lyme gerelateerd kunnen zijn. De grote imitator, een multi-systeemziekte.

Omdat er weinig kennis is, zonder duidelijk behandelprotocol, is het vaak zoeken naar een arts die wil en kan helpen. Deze artsen, die behandelen volgens de Amerikaans ILADS richtlijn, werken in eigen praktijken zonder vergoeding van de zorgverzekeraars.

Dat betekend dat de consult prijzen duur lijken, maar eigenlijk hebben we geen idee wat we normaal voor onze zorg betalen. Een consult bij een verzekerde neuroloog kost al gauw 200 euro, terwijl je misschien maar 10 minuten binnen bent. Dan valt een uur consult van 90 euro eigenlijk in het niet, al lijkt het veel omdat het direct van je eigen bankrekening afgeschreven wordt..

Als je alles uit je eigen zak moet betalen, lopen de kosten al snel op. Een aantal consulten, supplementen om de deficiënties aan te pakken, behandelingen, testen, medicijnen.. en dat jarenlang. Veel Lyme patiënten betalen duizenden euro’s per jaar aan behandeling, helemaal zelf.

Naast de behandelkosten zijn er nog veel meer extra kosten. Zo kampen veel Lyme patiënten met voedsel-intoleranties, waardoor de boodschappen duurder uitvallen. Ze gaan vaker naar een fysiotherapeut, masseur, alternatief behandelaar, diëtist, psycholoog etc. Sommige zorg wordt vergoedt, mits je een hoger zorgpakket hebt, nog meer extra kosten.

Ook gaat er extra geld naar hulp in de huishouding, aanpassingen in huis, of hulpmiddelen. Bij behandelen in het buitenland komen er kosten bij voor verblijf en vervoer. Vaak moeten al deze dingen betaald worden van een uitkering, of een half salaris. Onmogelijk..

Em daarom, lopen we voor Lyme.

Omdat iedereen recht heeft op zorg, en een beter leven.

https://www.lopenvoorlyme.nl/team/team-karlijn/